Oud-premier Israël Ariel Sharon (85) overleden

Dat berichtten Israëlische media zaterdag. Hij is overleden in het Sheba Medical Center in Ramat Gan.

Sharon werd acht jaar geleden door een hersenbloeding getroffen en lag sindsdien in een coma. Vorige week werd bekend dat zijn toestand was verslechterd.

Het Sheba Medical Center bevestigt dat Sharon is ”vredig” gestorven. Sharon bracht jaren door in het ziekenhuis. Hij zou zijn overleden in het bijzijn van zijn familie.

Coma

Sharon lag sinds 2006 in coma na een beroerte. Zijn gezondheidstoestand ging vorige week sterk achteruit. Als militair en politicus was hij zowel gevierd als controversieel. Sharon was premier van 2001 tot 2006.

Hij deed de reputatie die hij als militair had eer aan en schuwde harde acties ook niet tijdens zijn premierschap. Toen hij de Palestijnse leider Yasser Arafat beu was, liet hij diens hoofdkwartier in de as leggen. Ook werd in zijn regeerperiode de leider van de Palestijnse beweging Hamas, sjeik Yassin, geliquideerd.

In 2004 maakte Sharon een draai met betrekking tot de nederzettingen. Hij besloot tot terugtrekking uit de Gazastrook, tot grote woede van duizenden Joodse kolonisten die daar weg moesten. Aan de andere kant verdedigde Sharon de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever.

Joodse staat 

Sharon, in 1928 geboren in Palestina, vocht in alle Israëlische oorlogen na de stichting van de Joodse staat in 1948. Hij stond bekend als een onbevreesd soldaat en een briljant strateeg. Sharon speelde als commandant een zeer belangrijke rol in de Zesdaagse Oorlog (1967) en de Jom Kippoeroorlog (1973).

Sharon wordt als minister van Defensie echter ook verantwoordelijk gehouden voor de massaslachtingen van Sabra en Shatila. In die Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon werden in 1982 met medeweten van Israëlische militairen honderden, mogelijk duizenden mensen vermoord.

Van soldaat tot politicus en staatsman – de elfde premier van Israël, Ariel Sharon, heeft zowel een invloedrijke als controversiële carrière achter de rug. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste veldheer die Israël ooit gekend heeft, omwille van zijn strategieën in de oorlogen van de jaren 60 en 70. In 2001 werd hij dan ook verkozen als eerste minister, om het land te leiden dat hij ooit zo fervent verdedigde. In 2005 zorgde Sharon voor een unilaterale terugtrekking van Israëlische kolonisten in de Gazastrook. Eén jaar later werd hij geveld door een hersenbloeding, waarna hij in coma raakte.

 

Bron: Nu.nl / Nieuws.nl/msn

Lees ook:

Profetie Rabbi Kaduri: ‘Messias verschijnt na dood Ariel Sharon’